• Kezdőlap
  • Külföld
  • Prága visszautasította az ENSZ emberi jogi főbiztosának bírálatát

Prága visszautasította az ENSZ emberi jogi főbiztosának bírálatát

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter pénteken visszautasította Zaid el-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa állítását, amely szerint a cseh kormány rendszeresen megsérti a menekültek jogait.

Zaid el-Husszain korábbi nyilatkozatában ugyanakkor aggodalmának is hangot adott Milos Zeman cseh államfő "nyilvános idegengyűlölő és iszlámellenes kijelentései" miatt.
A cseh diplomácia vezetője szerint a bírálat alaptalan, és csehországi látogatásra hívta meg a főbiztost, hogy saját szemével győződhessen meg a valós helyzetről.
"A külügyminiszter tájékoztatta az ENSZ emberi jogi főbiztosát, hogy a cseh fél kész fogadni őt Prágában, hogy közösen elbeszélgethessenek az emberi jogokról, és a főbiztosnak lehetősége legyen személyesen is meggyőződni az itteni emberi jogi helyzetről, beleértve a táborokat is" - olvasható a cseh külügyi tárca péntek esti nyilatkozatában.

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő szerint Zaid el-Husszein kritikája része annak a Csehország-ellenes kampánynak, amely azért "bünteti" Prágát, mert a többségtől eltérő véleményt fogalmazott meg a migránsválság megoldásáról.
A csehországi menekülttáborokban uralkodó állapotokat egy héttel korábban Anna Sabatová cseh emberi jogi biztos, majd Nils Muiznieks, az Európai Bizottság emberi jogi biztosa is bírálta.

Mindketten azt állították, hogy a migránsok életkörülményei a táborokban siralmasak, és a gyerekek rosszabb körülmények között élnek, mint a csehországi börtönök foglyai. A súlyos hiányosságokat a cseh ombudsmani hivatal munkatársai a Prágától mintegy 60 kilométerre északra fekvő Belá-Jezová táborban tett látogatásuk alkalmával állapították meg.

Ezt a bírálatot Milos Zeman néhány napja személyesen utasította vissza. "A menekültek életkörülményei - összehasonlítva azzal a helyzettel, amelyben hazájukban éltek - jelentősen javultak. Úgy vélem, hogy ez teljességgel elegendő" - szögezte le Zeman abban az interjúban, amelyet a parlamentnilisty.cz hírportál hozott nyilvánosságra.

Forrás: MTI

Minden jog fenntartva © 2004-2017. Tarjáninfó.hu