Jelentős hiánnyal fogadták el Salgótarján költségvetését

Jelentős hiánnyal fogadták el a képviselők csütörtökön Salgótarján költségvetését. A vitában kirajzolódott, hogy a büdzsét évek óta az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatás (a korábbi úgynevezett önhiki) tartja életben, a baloldali vezetésű önkormányzat azonban erre az évre nem kapta meg a kért pénzt.

Nyitott kérdés maradt, szükség lesz-e népszerűtlen intézkedésekre, az viszont elhangzott, hogy a fideszes országgyűlési képviselő segítségét továbbra is kérik, mert a helyzetet a hiányzó támogatás megítélése oldhatja meg.

Salgótarján 2015. évi költségvetését 7,9 milliárd forint kiadási, 6,5 milliárd forint bevételi főösszeggel, 1,4 milliárd forint hitellel fogadták el.
Dóra Ottó (MSZP) polgármester elmondta: az önkormányzat 600 millió forintot igényelt pályázaton működőképessége megőrzésére, és bár a Belügyminisztérium és az államkincstár szakmai paraméterek alapján jogosnak tartotta az igényt, a város mindössze 60 millió 39 ezer forintot kapott - tette hozzá.
Fekete Zsolt (MSZP) alpolgármester azt mondta: jól látható, hogy az előző évek költségvetése állami támogatásra szorult, így olyan hátrányos helyzetű települések, amelyeknek nincs jelentős bevételük, erősen függnek a kormánytól.

Az előző, fideszes városvezetőség alpolgármesterét, Eötvös Mihályt idézte 2014-ből: "Mi garantálja, hogy a következő években ugyanígy extra támogatást kap Salgótarján? Hát erre azt mondom, hogy a polgárok április 6-án megfelelő szavazással az eddigi kormánynak adnak bizalmat, és akkor a következő években is meglesz Salgótarjánnak ez a lehetőség. (...) 2011-ben 700 millió forinton felül kaptuk ezt a támogatást, 2012-ben majdnem 1,3 milliárdot, 2013-ban pedig 1,1 milliárdot, ebből tudtuk a költségvetésünket helyreállítani."

Molnár Károly (MSZP) képviselő is azt húzta alá, hogy az egymilliárdos szerkezeti hiány folyamatosan fennáll, a 600 milliós pályázatot pedig még az előző, Fidesz-KDNP-s vezetőség nyújtotta be. Ezt a hiányt nem az önkormányzat tehetetlensége okozza, hanem az a szerkezet, amely az egész önkormányzati rendszert sújtja a mostani kormány idén - mondta. Hangsúlyozta, hogy Salgótarjánban 5 milliárd forintba kerülnek a kötelezően ellátandó feladatok, ehhez a kormány mindössze 2,2 milliárd normatív finanszírozást ad. Az önként vállalt feladatokra, "amitől város a város" 790 milliót szánnak idén, és ha ezt mind elhagynák, az sem fedezné a hiányt - tette hozzá.

Turcsány László (Fidesz-KDNP) azt mondta, "mindannyian azt akarjuk, hogy Salgótarján lakosai ne vegyék észre, hogy strukturális problémák vannak. És kuncsorgunk a kormányhoz, ahogy mi is kuncsorogtunk, meg önök is kuncsorognak. (...) Olyan intézkedéseket kell majd meghozni, amiket egyébként senki nem akar, és mindenki népszerűtlenné fog válni. Salgótarjánnak ez a problémája, van 1,3 milliárdos lyuk a költségvetésben, mert az elmúlt városvezetés próbálta úgy szinten tartani a város lakóinak komfortérzetét, hogy tömködte a lyukakat."

Pataki Csaba jobbikos képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy ez a kényszerköltségvetés nem a város, hanem a kormány felelőssége. Huszár Máté (MSZP) pedig azt mondta, nem az előző városvezetők, hanem a "pofapénzek" kezelték eddig a problémát, az új támogatási rendszer pedig kiszolgáltatottá teszi az önkormányzatokat és veszélyezteti a működésüket.

Dóra Ottó polgármester arról számolt be, hogy egyeztet Becsó Zsolttal, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, és a segítségét kéri, hogy a város kapja meg a neki járó támogatást.

A költségvetést háromórás vita után, kilenc baloldali igennel, hat fideszes és jobbikos ellenszavazat mellett fogadták el.

Forrás: MTI

Kapcsolódó hírek

Minden jog fenntartva © 2004-2017. Tarjáninfó.hu